اولین گام برای ورود به دنیای اینترنت و کسب و کار آنلاین، آشنایی با مفاهیم هاست و دامین است. اما دامین چیست؟
این سوالیست که اکثر افرادی که تازه با دنیای اینترنت آشنا شدهاند و قصد راهاندازی وبسایت دارند برایشان مطرح میشود!
هاست : Host به فضایی گفته میشود که دادهها و کدهای وبسایت بر روی آن قرار میگیرند و امکاناتی از قبیل دسترسی به دیتابیس، ارسال و دریافت ایمیل، اجرای کدها و … را فراهم می کند.
برای این که یک سایت در فضای وب داشته باشیم علاوه بر طراحی آن سایت نیاز به خرید یک هاست داریم.
این فضا توسط شرکتهای هاستینگ بر روی سرورهایشان ایجاد شده و به مشتریان اجاره داده میشود.
برخی از خصوصیاتی که در هنگام اجاره سرویس هاستینگ باید به آن توجه داشت عبارت اند از :
-میزان پهنای باند: (bandwidth) حجم اطلاعاتی که در یک ماه میتوان ارسال و دریافت کرد.
-پشتیبانی از زبانهای برنامه نویسی : مثل PHP, ASP و …
-میزان فضا (Quata) : مثلا 100 مگابایت، 1 گیگابایت، …
-کشوری که سرور هاستینگ در آن قرار دارد.
-نوع هاست : ویندوز یا لینوکس
-تعداد اکانتهای ایمیل
-تعداد دیتابیسها
هاست یا همان میزبانی وب محلی است که اطلاعات وب سایت شما بر روی آن قرار میگیرد تا کاربران از طریق ارتباط با آن، امکان مشاهده وب سایت را داشته باشند. در واقع اطلاعات شما میبایست بر روی دستگاهی قرار بگیرد که ۲۴ ساعته و بهطور مداوم به اینترنت متصل باشد و کاربران در هر لحظه از شبانهروز بتوانند در فضای اینترنت، وب سایت شما را مشاهده کنند از این رو اطلاعات هاست را بررسی کنید. به این دستگاه سرور گفته میشود. میزبانیهای وب ممکن است اشتراکی یا اختصاصی باشند. بسته به سایتی که طراحی خواهید کرد و امکاناتی که این سایت نیاز خواهد داشت، نوع میزبانی خود را انتخاب میکنید. همچنین سرور مورد نظر شما ممکن است در داخل کشور یا خارج از آن باشد. با توجه به طیف مخاطبان خود که در داخل یا خارج از کشور هستند، محل سرور را انتخاب خواهید کرد.
تفاوت این هاستها در نوع تکنولوژی به کار رفته شده، سخت افزار، منابع اختصاص یافته و خدمات دیگر مثل کنترل پنل ارائه شده است.
*** هاست وب سایت به اجاره یا خرید مقداری مشخص از فضای یک سرور برای وصل شدن به اینترنت است تا محتوا وبسایت شما را به کاربران به صورت آنلاین نمایش دهد.
بیشتر ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب دو نوع هاست دارند:هاست لینوکس و هاست ویندوز
هاست لینوکس با زبان های php، python، perl و cgi و... سازگار است. زبان های php بر روی سرورهای ویندوز دچار مشکلاتی میشوند. به این نکته نیز توجه کنید که نوع هاستی که انتخاب میکنید هیچ ارتباطی به سیستم عامل رایانه شما ندارد. گاهی افراد به اشتباه فکر میکنند که چون سیستم عامل رایانه آنها ویندوز است، حتما باید هاست ویندوز را استفاده کنند.
هاستهایی از قبیل هاست ویژه یا هاست وردپرس که ممکن است اسمشان به گوشتان خورده باشد، همگی هاست لینوکس هستند. اما با تفاوتهای جزئی به عنوان مثال هاست وردپرس همان هاست لینوکس است. اما روی سرور قویتری قرار گرفته و آخرین آپدیت وردپرس نیز به طور رایگان برای مشتری نصب خواهد شد.
هاست ویندوز از زبان های asp و asp.net و... پشتیبانی میکند. هاست ویندوز نسبت به لینوکس قیمت بالاتری دارد؛ همچنین از برنامههای مدیریت محتوای مخصوص به خود که توسط برنامه نویس نوشته شده اند استفاده میکند.
نوع هاستی که شما انتخاب میکنید تا حد زیادی بستگی به نوع فناوری وبسایت شما دارد. به عنوان مثال، اگر مایل هستید وبلاگ خود را با وردپرس شروع کنید، میزبانی لینوکس انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. اما اگر وب سایت شما به فن آوری های خاص مایکروسافت احتیاج دارد، باید از هاست ویندوز استفاده کنید.
دامین : دامین، دامنه یا دومین (domain) به نامی گفته میشود که وبسایت از طریق آن قابل دسترس خواهد بود. مثلا شما برای ورود به سایت شرکت اینسا باید در نوار آدرس مرورگر خود insa.co.ir را تایپ کنید تا وارد این سایت شوید، که به insa.co.ir دامین گفته میشود.
دامینها از دو بخش تشکیل شدهاند، Name و tld .
در مثال بالا insa نام دامنه و co.ir که در انتهای دامین قرار دارد tld است (به tld پسوند دامنه نیز گفته میشود)
برخی پسوندهای متداول عبارت اند از: …,com , net , org , ir
برای ثبت دامنه می توانیم از حروف و اعداد ویا ترکیب هردو استفاده کنیم.
پسوند ها ملی و بین المللی هستند که استفاده از هر کدام به نظر شخصی و حوضه ی فعالیت سایت شما برمی گردد.
نمونه ی پسوند COM. بین المللی و.IR پسوند ملی است.
برای خرید دامین مناسب از حروف صدا دار کمتر استفاده کنید زیرا اکثر کلمات فارسی صدا دار هستند ومی توان ان ها را به اشکال مختلف از حروف انگلیسی نوشت . پس کلماتی را انتخاب کنید که کمترین تشابه را دارند زیرا می تواند در برند سازی بعدا شمارا دچار مشکل کند.
سعی کنید یک اسم منحصر به فرد انتخاب کنید و از انتخاب اسم های عام مثل زمین هوا و... بپرهیزید زیرا امکان ندارد با سایت های زیادی که در مرورگر به این اسم ها وجود دارند سایت شما در رده های اول قرار بگیرد.
نام قابل گسترش انتخاب کنید که اگر کسب و کارتان گسترش یافت بتوانید با اضافه کردن پسوند به نام سایتتان در جای دیگر هم استفاده کنید و اسمی زیبا به دست بیاید مثلا فروشگاه اینترنتی آوای نو.
برای ثبت دامین میبایست از طریق شرکتهایی که خدمات ثبت دامین ارائه میدهند اقدام کنید و به این نکته توجه داشته باشید که دامنهها نیز مانند هاست تاریخ انقضا دارند. بدین معنی که صاحب دامنه میبایست دامنه را در بازه زمانی مشخص (1 سال، 5 سال، …) تمدید کند.
دامنه com: مخفف commercial می باشد. دامين com. دارای بيشترين محبوبيت ميباشد و امكان ثبت آن براي تمامي افراد حقيقی و حقوقی امكانپذير است. (امکان ثبت دامنه فارسی با پسوند com نیز وجود دارد. همانند com.فارسی)
دامنه net: مخفف network می باشد. اين دامين بيشتر براي سايت هايی كه در زمينه شبکه های اطلاع رسانی، شرکتهای اینترنتی فعاليت دارند كاربرد دارد. (امکان ثبت دامنه فارسی با پسوند net نیز وجود دارد. همانند net.فارسی)
دامنه org: مخفف organization ميباشد. اين نوع دامين معمولاً براي ارگانها و سازمانهایی که غالباً فعالیتهای تجاری (یا غیر تجاری) دارند استفاده می شود.
دامنه biz: مخفف Business ميباشد. اين دامين بيشتر براي كارهاي تجاري و بازرگاني استفاده ميشود.
دامنه info: مخفف Information ميباشد. دامين info.معمولا جهت سايتهای اطلاع رسانی و عمومی استفاده می شود.
دامنه name: این پسوند جهت اشخاص حقیقی ایجاد شده است. بيشتر جهت اينكه مدير سايت اسم و فاميل خود را در دامين قرار داده باشد استفاده می شود.
انواع دو حرفی پسوندهای دامین نمایانگر دامین های کشوری و ملی میباشند.
دامنه us: مخفف United State می باشد و مربوط به كشور آمريكا است ولی به خاطر تشابه آن با کلمه us به معنی (ما) مورد توجه قرار گرفته است.
دامنه ws: مخفف Western Samoa می باشد و مربوط به يك جزيره در جنوب اقيانوس آرام است ولی به خاطر تشابه آن با مخفف کلمه (WebSite) مورد توجه فراوان قرار گرفته است.
دامنه tv: مخفف Tuvalu می باشد و مربوط به جزيره Tuvalu بين هاوايي و استراليا است ولی به خاطر تشابه آن با مخفف کلمه (Television) مورد توجه شبكه های تلويزيونی قرار گرفته است.
دامنه cc: مخفف Cocos ميباشد و مربوط به جزيره Cocos در اقيانوس هند است.
دامنه ir: مخفف iran می باشد. دامين ir و زير مجموعه های آن ، مختص كشور ايران می باشد.
دامنه co.ir: اين پسوند كه زير مجموعه دامين ir است جهت شركتهای كوچك و بزرگ استفاده می شود. ثبت اين دامين مستلزم ارائه اساسنامه شركت و مدارک شركتی ميباشد.
دامنه ac.ir: اين پسوند كه زير مجموعه دامين ir است جهت دانشگاه ها و موسسات عالی استفاده ميشود. جهت ثبت اين دامين مدارک و اسناد مربوط به موسسه مورد نياز است.
دامنه net.ir: اين پسوند كه زير مجموعه دامين ir است جهت موسساتی که مجوز رسمی خدمات شبکه و اطلاع رسانی مانند مجوز ISP دارند، استفاده ميشود. نام دامنه درخواستی باید مطابق با نام رسمی ذکر شده در مجوز باشد.
دامنه org.ir: اين پسوند كه زير مجموعه دامين ir است برای موسسات و سازمان های غیرانتفاعی، NGOها، انجمن ها یا موسسات بین المللی و امثال آنهاست. نام درخواستی باید مطابق با نام ثبتی موسسه یا مخفف دقیق آن باشد.